Zamawianie w restauracjach dań na wynos oraz cateringów dietetycznych, to bardzo popularna opcja, z której korzystają już prawie wszyscy. Jeszcze przed wybuchem pandemii COVID-19, posiłki na wynos wielu kojarzyły się z osobami, które nie mają czasu na gotowanie oraz wiedzy, jak przygotować smaczny obiad. Dzisiaj, zamawiamy je, chociażby dlatego, aby wspomóc branżę gastronomiczną w tym trudnym czasie, kiedy restauracje musiały zamknąć swoje punkty stacjonarne. Poniżej przedstawiamy kilka ważnych faktów, które warto wziąć pod uwagę, rozważając zamówienie posiłku z dostawą do domu.
Na chwilę obecną nie ma podstaw, aby sądzić, że koronawirusem zarazimy się poprzez jedzenie. Jak pokazują badania, wirusy giną w wysokich temperaturach, dlatego dla własnego spokoju, warto ponownie podgrzać zamówiony posiłek. Pamiętajmy, że wybór restauracji czy firmy cateringowej, która dostarcza swoje dania w odpowiednich opakowaniach, jest bardzo ważne, tak samo, jak to, aby sprawdzić jakie procedury zostały wdrożone, w celu ograniczenia ilości osób, które dotkną opakowanie z jedzeniem, zanim zostanie nam dostarczone.
Zamawianie jedzenia na wynos – na co zwrócić uwagę?
Po pierwsze, za zamówiony posiłek warto zapłacić online. Nie bez powodu promowane są transakcje bezgotówkowe, gdyż pozwalają one ograniczyć kontakt z wirusami, jakie znajdują się na banknotach.
Dobrą praktyką jest pozostawienie przez kuriera zamówionego posiłku przed drzwiami naszego domu, gdyż do zera ograniczymy w ten sposób kontakt z dostawcą.
Po trzecie opakowania. Podane do publicznej wiadomości wyniki badań potwierdzają, że wirus jest w stanie przetrwać na powierzchniach kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt godzin, warto po wyciągnięciu posiłku z opakowania natychmiast wyrzucić je do odpowiednio oznaczonego pojemnika na śmieci, aby ograniczyć jego kontakt z innymi powierzchniami oraz domownikami.
I tutaj nasuwa się kwestia ekologii. Ponieważ coraz częściej i więcej zamawiamy do domu, jak poradzić sobie z gromadzącymi się odpadami w postaci opakowań i pojemników po daniach na wynos?
Wybierz ekologiczne pojemniki na wynos do zgrzewu
Dobrą praktyką jest sprawdzenie dostawcy – restauracji czy firmy cateringowej, z jakich pojemników w opcji na wynos korzystają. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór tych przedsiębiorców, którzy w swojej ofercie serwują dania w biodegradowalnych pojemnikach do zgrzewu. Biodegradowalne opakowania ulegają naturalnemu rozkładowi, co jest przyjazne dla środowiska.
Są jednak takie tworzywa, które, pomimo że nie ulegają biodegradacji, nadają się do recyklingu, a mowa tutaj o polimerach, jakimi są opakowania i pojemniki wykonane z PP oraz PET – wybór tych, jest równie rozsądną opcją, gdyż można je ponownie przetworzyć i nie są szkodliwe dla środowiska.
Jeśli jesteś konsumentem, wiesz już, na co zwrócić szczególną uwagę. Jeśli jednak prowadzisz punkt gastronomiczny, a środowisko naturalne jest ważną częścią polityki prowadzonego biznesu, skorzystaj z oferty opakowań na wynos takich producentów, jak firma Metro-Plast, która w swojej ofercie posiada biodegradowalne pojemniki i opakowania do zgrzewu, a także takie, które nadają się do recyklingu.
Pomóżmy chronić środowisko przed wzrostem generowanych odpadów i zalegających na wysypiskach śmieci. Niezależnie od tego, czy serwujesz dania na wynos, czy może je zamawiasz, zawsze wybieraj eko-rozsądnie. Razem możemy więcej.